Semppa.net Foorumin päävalikko
Kirjoittaja Viesti
<  Tekevälle sattuu  ~  Helsingin kirjamessut 27. 10. 2005
Neropatti
LähetäLähetetty: Lau Lok 29, 2005 11:46 am  Vastaa lainaamalla viestiä
Ylläpitäjä


Liittynyt: 10 Kes 2005
Viestejä: 892
Paikkakunta: Ghetto-Savela

Kirjamessut Helsingissä on kirjanystävän vuoden tärkein kohokohta. Tähän mennessä kirjallisuusseminaari on vieraillut messuilla niiden jokaisena vuonna. Niin myös viime torstaina. Tämäkin on luonnollisesti seminaarilaisille aivan ilmaista.

Lähdimme koululta noin viidentoista kiinnostuneen voimin ja matkustimme junalla Pasilaan. Messuilla jokainen sai kierrellä omaan tahtiinsa. Tässä Neropatin, Lingvistin ja armeijasta varta vasten kotiutuneen Vaikerloisen messupäivä. Postatkaa muutkin omat raporttinne.

Heti ensimmäisenä hallin oven tuntumassa oli kääntäjä työssään. Menimme uteliaina katsomaan, minkä teoksen käännös siellä oli tekeillä. Kyseessä oli Michael Cunninghamin uusin romaani, jota Kristiina Drews käänsi yllättävän sanatarkasti. Olimme juuri kysymässä, miten Drews aikoo kääntää romaanin nimen Specimen Days, kun paikalle pyyhälsi kirjailija ja professori Virpi Hämeen-Anttila, joka halusi keskustella kääntäjän kanssa heidän tulevasta Intian-matkastaan. Lisäksi hänkin halusi tietää, miten Drews aikoi kääntää vaikean nimen. Kääntäjä selitti, että nimi tulee tunnetun amerikkalaisen kaappihomorunoilijan, Walt Whitmanin, kokoelmalta. Romaanissa on ilmeisesti vähän samanlainen idea, kuin Tunneissa, että saman kirjan lukeminen yhdistää eri aikakausilla eläviä ihmisiä toisiinsa. Kääntäjä kertoi olevansa vielä epätietoinen nimikäännöksen suhteen, mutta olevansa avoin ehdotuksille. Kyseinen opus tulee kauppoihin noin puolen vuoden päästä. Koska halusin olla diskreetti, en kysynyt Hämeen-Anttilalta mitään hänen taannoisesta romaanistaan, Alastonkuvia, vaikka ainakin yksi kysymys pyörikin kielen päällä. Kun Hämeen-Anttila oli taas ampaissut matkoihinsa pohdimme yhdessä, kelpaisiko kirjailijan jännittävä Intian samoilu seiskan juorupalstalle?

Päätimme aloittaa messujen koluamisen, kuten tavallista, antikvaarisen kirjallisuuden puolelta, sillä kustantamoiden mainoskojujen ällistely ei jaksa kovin pitkälti kiinnostaa, kun muutenkin teemme kirjaostoksia pääasiassa divareissa. Saimmekin täydennettyä kirjahyllyjä sopivasti noin kuuden kympin edestä. Itsekkään ostelemisen lisäksi ostimme myös kaverille syntymäpäivälahjan ja tuliaisia kotiväelle. Divarikirjojen lisäksi paikallaan oli myöskin Ex Libris –näyttely, jota täytyy joka vuosi ihailla.

Kirjoja selaillessa kuuntelin toisella korvalla esikoiskirjailijoitten haastattelua takauma-lavalla. Eräs päätoiminen toimittaja siellä kuului mainitsevan, että oli koko ikänsä tiennyt kirjoittavansa vielä kirjan, kunnes sitten eräänä päivänä olikin oivaltanut, ettei hommaan ryhtymistä kannata enää pidemmälti lykätä. Omien sanojensa mukaan hän oli sitten alkanut työhön istahtamalla tietokoneen ääreen repimään tukkaansa miettien, mistä aiheesta hänellä olisi jotain sanottavaa.
Ja kas. Julkaisukelpoinen romaanihan siitä oli syntynyt. Tulin siinä sitten ajatelleeksi, että yliopistossa pölyttymisen sijaan aloittelevan kirjailijan kannattaisikin ehkäpä suunnata media-alalle. Sieltä kun tuntuvat monet kirjailijat ampaisevan julkaistujen kastiin. Kun olen joskus nähnyt telkkarissa kustannustoimittajien työpöydillä huojuvia käsikirjoitustorneja, olenkin pohtinut kyynisesti, millä perusteella julkaistavaksi kelpuutettavat teokset valitaan? Ei ainakaan kirjallisten avujensa perusteella. Ehkäpä siis kannattaakin hankkia itselleen muutama kaljakaveri kustannusalalta tai ainakin valmiiksi tuttu nimi.

Ankaran kirjaharavoinnin jälkeen rentouduimme hetken aikaa uudenuutukaisessa kirjastoautossa, joka oli valmistunut vain muutamaa päivää aikaisemmin.

Lähdimme kotiin vasta sulkemisaikaan. Tässä sitä ollaan väsyneinä, mutta onnellisina. Ensi vuonna uudestaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Näytä edelliset viestit:   
Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia

Näytä seuraava aihe
Näytä edellinen aihe
Sivu 1 Yht. 1
Semppa.net Foorumin päävalikko  ~  Tekevälle sattuu

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin


 
Siirry:  

Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Powered by phpBB and NoseBleed v1.09