Semppa.net Foorumin päävalikko
Kirjoittaja Viesti
<  Henki ja Elämä  ~  Tie (otsikko hakusessa ja pahasti)
Hopeasoihtu
LähetäLähetetty: Tor Elo 18, 2005 4:36 pm  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 18 Elo 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Höyhensaaret

No niin. Ihka ensimmäisenä viestinä laitetaan tänne nyt sitten tällainen. Ihan vaan kymmenessä minuutissa kirjoitettu pätkä, jota on yritetty saada edes vähän luettavaan kuntoon muutamalla korjauksella ja typojen poistolla. ^^' Onnistumisesta sitten tiedä, mutta antakaahan sitä kritiikkiä. Ja rakentavaa sellaista.Tuijotin polkua tiiviisti, yrittäen välttää katsomista eteenpäin. Hiekkapolun oksanpätkät, puista pudonneet ja kuivuneet neulaset sekä satunnaiset roskat, joita ei aiemmin ollut näkynyt lainkaan, eivät saaneet huomiotani kiinnittymään tarpeeksi tehokkaasti. Niinpä tein sen, mitä olin yrittänyt välttää eteenpäin katsomistakin enemmän; Pysähdyin ja käännyin katsomaan taakseni.

Taakseni, takaisin pitkin polkua, jota olin niin pitkin hampain kulkenut eteenpäin. Kauempana saattoi nähdä polun olevan vielä vihreä ja pehmeä nurmikkopolku, jota reunustavien puidenrunkojen takaa siinsi vielä taivaanrannan värit, punainen ja kultainen, auringon luodessa viimeisiä säteitään lammelle, jolla olin viettänyt onnellisen ajan. Ryöppyävän vesiputouksen kohinan saattoi vielä heikosti erottaa, kuten myös puiden havinan vienossa tuulessa, jota ei täällä enää tuntunut.

Huokaisin räpytellessäni epätoivotut kyyneleet silmistäni. Vastahakoisesti käännyin jatkamaan matkaani, jättäen takanani avautuvan näkymän lopullisesti taakseni. Pelkkiä muistoja mielessäni nostin katseeni hitaasti, kohdaten ensi kertaa liiankin lähellä siintävän matkan pään.

Mitä edemmäs polkua jatkui, sitä kivikkoisemmaksi se muuttui ja juuri ja juuri silmän kantamattomissa soratie muuttui tasaiseksi, kiiltäväksi asvaltiksi. Horisontissa siinsivät betoniset pilvenpiirtäjät välkkyvine mainosvaloineen ja niiden yllä kirkas aamuaurinko loi petollista, toivoa hehkuvaa valoaan kaikkien tätä polkua, myöhemmin tietä kulkevien mieleen. Monet saattoivat uskoakin, että tuolla kauempana kaikki muuttuisi kauniimmaksi ja yhtä hyväksi kuin paikassa, josta lähtivät, mutta minä tiesin, ettei matkan päällä olisi mitään kaunista tarjottavanaan.

Pudistin hitaasti päätäni, toivoen turhaan voivani palata samaa tietä takaisin, alkuaikojen lammelle ja pehmeälle nurmelle unelmoimaan. Uskoin jo lähtiessäni, ja nyt tiedän, ettei tätä polkua kuljeta kuin yhteen suuntaan. Toivoin jo lähtiessäni, ettei minun olisi tarvinnut, ja mitä pidemmälle kuljen, sitä hartaammin sitä rukoilen. Mikäli olisin jäänyt ja jätänyt lähtemisen sikseen, olisin joutunut pilkan, säälin ja ylimielisyyden kohteeksi, mutta ainakin olisin ollut onnellinen omassa maailmassani.

Nielaisin viimeiset vuodattamattomat kyyneleet, jatkaen jälleen matkaani tiellä aikuisuuteen.

_________________
"You must be deaf, dumb and blind.
I loath you and your kind.
Die."
Sonata Arctica ~ Champagne Bath
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
kifvikka
LähetäLähetetty: Tor Elo 18, 2005 6:44 pm  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 23 Kes 2005
Viestejä: 211
Paikkakunta: Hki, Puistola

No sanotaan nyt pikaisesti, etta hyvä Smile Ei kertonut oikeastaan mitään, mutta silti kaiken tarpeellisen. Otsikko tosiaan tuntui vähän hassulta.

Tuli semmoinen hengästynyt olo. Tahi kertomus tuntui siltä, että ensin suu käy ja käy ja käy ja lopulta tulee huokaus. Se tuntuu olevan aika yleistä, mutta ihan toimivaa minun mielestäni.

Ehkä jatkan joskus myöhemmin tätä, nyt en enää keksi mitä piti sanoa Smile

_________________
Ei ollut reilua, Palmu kamppas!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
nalle
LähetäLähetetty: Per Elo 19, 2005 9:35 am  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 16 Kes 2005
Viestejä: 37
Paikkakunta: Helsinki

Ensimmäiseksi tekstissä tietysti kiinnittää aikuisen ihmisen huomion nuoren pelko aikuisuutta kohtaan, minkälaisen aikuisen mallin hän on saanut. Ovatko aikuiset novellin henkilön lähipiirissä ehkä työstään väsyneitä ja tyytymättömiä elämäänsä, eivätkä osaa enää lapsen lailla löytää iloa pienistä asioista ja näe kauneutta ympärillään.

Tekstistä sanoisin, että se on hieno, herkkä kuvaus nuoren tunteista suuren muutoksen edessä. Tunnelman säilyttämiseksi muuttaisin kuitenkin pari kohtaa. Sanat ”niin pitkin hampain” voisi varmaan korvata jollain sopivammalla ilmaisulla, esimerkiksi "niin vastoin tahtoani".
Sellaisen sanahirviön kuin ”epätoivotut” jättäisin kokonaan pois, pelkkä ”Huokaisin räpytellessäni kyyneleet silmistäni” riittäisi sanomaan aivan saman asian.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Neropatti
LähetäLähetetty: Maa Elo 22, 2005 1:16 pm  Vastaa lainaamalla viestiä
Ylläpitäjä


Liittynyt: 10 Kes 2005
Viestejä: 892
Paikkakunta: Ghetto-Savela

Onko Evoluutioangsti kirjallisuudenlaji? Jollei ole, niin sen voisi nostaa lajien kaanoniin hyvällä syyllä.

Tätä vaivaa ehkä vähän sama suunnan puuttumisen ongelma kuin Öinen Helsinki -novellia. Eli henkilöhahmojen väliset vuorovaikutukset antaisivat hieman enemmän tarttumapintaa tulkinnoille, kuin tällaiset persoonaa pakoilevat tunnelmoinnit. Mutta maailmassa on kyllä tilaa näillekin.
Jos kirjoitat paljon, suosittelen, että luopuisit vähitellen näistä ja yrittäisit haasteellisempaa lähestymistapaa kuin tämä lyyrinen "vahän sitä ja tätä, muttei oikein mitään -teema".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Hopeasoihtu
LähetäLähetetty: Maa Elo 22, 2005 9:18 pm  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 18 Elo 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Höyhensaaret

Huu, Ja taas meni yksi päätös unohdettujen narikkaan. Ei pitänyt koskaan kommentoida teksteistäni tehtyihin kommentteihin, mutta näin tässä sitten kävi. Kerrankin kommenttia, johon vastata. ^^

Evoluutioangstista pitäisi tehdä kirjallisuudelaji, siitä olen ehdottoman varma. Ehkä joskus tulevaisuudessa sitten.
Juu, kirjoitanhan minä paljon muunkinlaista tekstiä, kaikki tämäntyylinen tuppaa olemaan sitä, mikä nettiin asti ja muiden silmille päätyy. Ehkäpä niissä dialogeissa on jotain sellaista, etten koskaan ole tyytyväinen, tai sitten hylkään ehdolla olevan pätkän sen kliseisten hahmojen vuoksi. Ehkäpä sitä joskus sitten saisi nettiin asti jotain juonellistakin, vuosien päästä. ^^'

Tunnelmakuvauksia kirjoitan liiankin helposti, mikäli päätän kirjoittaa "vain jotakin", ja niistä useimmat päätyvät jonnekin näkyville ilman sen suurempia pohtimisia. Mutta sitten, kun pitäisi se juonellinen pätkä saada koneellekin asti, koen suurta tuskaa kirjoituksistani ja vain lupaukseni säästää kaikki kirjoittamani estää niiden roskakoriin päätymistä. Että kriittisempi silmä minulla niihin on.

_________________
"You must be deaf, dumb and blind.
I loath you and your kind.
Die."
Sonata Arctica ~ Champagne Bath
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
nalle
LähetäLähetetty: Tii Elo 23, 2005 8:47 am  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 16 Kes 2005
Viestejä: 37
Paikkakunta: Helsinki

Hopeasoihtu kirjoitti:
Ei pitänyt koskaan kommentoida teksteistäni tehtyihin kommentteihin

Miksi moisen päätöksen olet tehnyt?
Minä ainakin toivon, että tämä olisi foorumi, jossa asioista voitaisiin keskustella. Ettei kenenkään tarvitsisi vain niellä kaikkea kritiikkiä ilman puolustautumismahdollisuutta tyyliin "Päätöksestä ei voi valittaa".
Keskustelun kautta voi kritiikin esittäjäkin nähdä asioita toiselta kantilta ja ehkä oppia jotain uutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hopeasoihtu
LähetäLähetetty: Tii Elo 23, 2005 2:38 pm  Vastaa lainaamalla viestiäLiittynyt: 18 Elo 2005
Viestejä: 69
Paikkakunta: Höyhensaaret

No juu. Tosin, päätöksen pohjana oli se, että kunlukija tulkitsee jotain niinkuin tulkitsee, siitä on kirjoittajankaan paha mennä sanomaan, että ei sitä noin pitänyt tulkita. Siitä sitten kehittyi jonkinsortin kiistojenvälttämisvaisto ja jäi se kommentteihin vastaaminenkin. Mutta ihan oikeassahan sitä ollaan, joskus vain on niin hemmetin vaikeaa yrittää puolustella tekstiä, jonka epäkohdista on aika pitkälti samaa mieltä, mutta pitää niistä silti. Ja puolustelu on aina omiin korviin kuulostanut epätoivoiselta virheiden peittelystä. Tietenkin, mikäli kuulen täysin tuomitsevaa kritiikkiä, jolle ei ole annettu mitään perusteita, saatan siihen jotain sanoakin. Mutta harvemmin, minusta on mukava olla muuttamatta arvostelijoiden mielipiteitä ennen seuraavan tekstinpätkän ilmaantumista. ^^

_________________
"You must be deaf, dumb and blind.
I loath you and your kind.
Die."
Sonata Arctica ~ Champagne Bath
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Näytä edelliset viestit:   
Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia

Näytä seuraava aihe
Näytä edellinen aihe
Sivu 1 Yht. 1
Semppa.net Foorumin päävalikko  ~  Henki ja Elämä

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin


 
Siirry:  

Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa
Powered by phpBB and NoseBleed v1.09